- Kommersiell markedsføring -

Vi har samlet noen av de mest populære lekene som har vært de siste tiårene. Spesielt kanskje de som har blitt borte (altså ikke Star Wars-figurer som det bare kommer flere og flere av. Heldigvis).

Hvor mange av disse har du et forhold til?

He-Man

He-Man and the Masters of the Universe

Disse lekefigurene kom på markedet i 1982 i USA, faktisk året før tegnefilmserien begynte å gå. Selv om mange har hørt om serien så ble den kun produsert i årene 1983-1985. Det ble laget totalt 130 episoder, og showet var et av de mest populære på 80-tallet.

Fan? Da er vel denne noe for deg…

WWF Wrestlingfigurer

WWF Wrestling-figurer

Det er ikke mange «sporter» hvor man kan lage lekefigurer, og de er mer overdrevne enn – ja – Masters of the Universe, men wrestlingfigurene var det. I 1990 kom de på markedet, og ble solgt i fire år.

 

Popples

Disse dukkene kom midt på 80-tallet, og fikk også en tegnefilmserie. En serie som nå har dukket opp igjen, i ny versjon, på Netflix!

 

Castle_of_illusion_niveau_2

Castle of Illusion Starring Mickey Mouse

Dette spillet har en spesiell plass i hjertet til svært mange. Spillet kom til Sega Mega Drive i 1990.

Lyst til å spille retrospill? Sjekk denne geniale nye konsollen som spiller Nintendo, Super Nintendo og Sega Mega Drive

Furby

Furby

Denne leken kom i 1998, og i løpet av de tre første årene ble over 40 millioner solgt verden over. Disse snakkene robotdukkene ble oversatt til over 24 språk. I 2012 prøvde man å lansere dukkene på nytt, men uten særlig suksess.

Robotlekene man kjøper nå er litt mer avanserte

Kålåkerdukkene

Det virkelige navnet var Cabbage Patch Kids, og de første dukkene kom til salgs i USA i 1982, og ble raskt enormt populære. Dukkene ble laget av en 21 år gammel kunststudent som kalte seg Xavier, og ble først solgt direkte til sykehus. Senere ble dukkene med sine bollekinn populære i veldig mange pikerom verden over. De ble faktisk så populære at man rett og slett ikke klarte å produsere nok av dem…

Dukkene selges fortsatt:

Garbage Pail Kids

Garbage Pail Kids

Disse politisk ukorrekte kortene kom på markedet i 1985, og var en parodi på kålåkerdukkene. Suksessen for parodien var enorm, og disse garbage-kortene som de ble kalt i Norge solgte som varmt hvetebrød. Faktisk så mye at det kom en film i 1987! Ikke en spesielt god film, kan sies. Kortene ble produsert fram til 1988.

View-master

 

View-Master

Dette ble opprinnelig laget for å fremme turisme, men kom som en leke i 1969. I Norge ble det populært utover på 70-tallet, blant annet med Disneyfigurer. Leken ble produsert fram til 2009. Nå vil snart merkevarenavnet dukke opp igjen som virtual reality-briller. Selvfølgelig nok.

Imens kan du leke deg med disse VR-brillene til 49 kroner

Keypers

Keypers

På 80-tallet kom disse dyrene som jenter, som oftest, kunne gjemme diverse ting i. Var særdeles populære, og litt magiske siden man aldri visste hva som var i dem fram til tidlig 90-tall.

487-1

RomLego

Hvorfor dette er borte kan ingen forklare oss. INGEN! Misforstå oss rett, Lego har kule ting nå også altså… 

Playmo eller Playmobil

Playmobil, eller Playmo, var svært populært på 70-tallet. Her blåjakke-settet.

Playmo (Playmobil)

Denne tyske leken ble funnet opp i 1971, men ble ikke markedsført og solgt før i 1975. I Norge ble playmo, som alle kalte det, svært populært blant barna som vokste opp på 70-tallet. Kanskje spesielt de barna som hadde fedre (som det stort sett var) som hadde forretninger i Tyskland. Lego og Playmo var litt enten eller, og det var litt som Kiss og Abba. Man kunne nesten ikke like begge deler.

Slik ser dagens Playmobil ut

 

Pog

Pog

Dette spillet hadde en kort periode med ekstrem popularitet i Norge, omtrent fra 1994 til 1997. I USA var dette greia fra tidlig 90-tall. Man tror spillet enten stammer fra Hawaii fra tidlig 1900-tallet, eller enda tidligere fra Japan. Spillet ble etter hvert mindre populært og forsvant helt.

gamewatch

Nintendo Game&Watch

Du vet at Super Mario egentlig dukket først opp i Donkey Kong på arkade, men for flest nordmenn på en spillmaskin som over (muligens den med to skjermer). De første dukket opp i 1980, og de ble produsert fram til 1991. Det første spillet som kom var et sjongleringsspill som het Ball. Donkey Kong kom i 1982.

Sjekk en retroutgave her

Hva med disse?