- Kommersiell markedsføring -

21. oktober 2015, det er datoen Doc Brown trykker inn på panelet i bilen fra filmen Back to the Future Part 2 (eller Tilbake til fremtiden på norsk) når han og Marty McFly skal redde sistnevntes fremtidige sønn. I løpet av duoens tid i 2015 blir vi tilskuere av en rekke fremtidsspådommer, fra droner som går tur med hunden til flyvende biler. Her har vi samlet en rekke av spådommene, og funnet frem til om de gikk i oppfyllelse eller ikke.

Dersom du ønsker å feire at vi endelig har kommet oss til fremtiden i Back to the Future Part 2 finner du filmen til leie på Viaplay.no (39 kroner). Eventuelt kan du kjøpe denne ultra-fete samlerboksen – med innebygd flux capacitor!

2

Samleboks med innebygd flux capacitor! Bare ikke send den tilbake til 1955!

Spill hvor du ikke trenger å bruke hendene

Når Marty kommer inn på Café 80s finner han et spill i det ene hjørne. To barn som prøver å spille det får det ikke helt til og Marty sniker seg fint inn og sier: «I’m a crack shot at this». Etter han har gjort sitt med spillet svarer et av barna «You mean you have to use your hands? That’s like a baby’s toy!». Allerede har vi begynt å få muligheten til å kunne spille uten ekstrautstyr, men det er nok en god stund til vi ikke trenger å bruke hendene lenger. Faktisk er hendene noe av det viktigste du har når du skal bruke maskiner hvor du ikke har en kontroll.

xbox_one_500gb_kinect-29118737-frntl

XBOX Kinect – «gaming without hands»

XBOX One Kinect er en av disse. Kinect er en sensor du kan kjøpe på til XBOX som gjør at du kan spille spill med hele kroppen, uten håndkontrollere, men siden hendene er en del av kroppen må jo også de brukes. Morsomt er det uansett.

Håndholdte enheter

Det er med en håndholdt enhet i filmen, men den er ikke lenge i bildet. Mens Marty ser på det gamle klokketårnet møter han på en gammel mann, som ber ham hjelpe til med å redde det. Men hva er det den gamle mannen har i hånden som han vil ha en signatur på? Jo det ligner unektelig på en håndholdt PC, og kanskje mer på en mobil enn noe annet.

iphone_6_16gb_space_grey_olast-29841688-1

iPhone6 er kanskje vår tids mest kjente håndholdte enhet.

Telefon med video

Videokonferanser har vi definitivt fått! Har du et kamera på mobilen din, nettbrettet eller PCen kan du enkelt få gjennomført en videokonferanse. Likevel velger de aller fleste den god gamle telefonsamtalen når de skal snakke med noen. Morsomt er det også at Douglas J. Needles som ringer Marty McFly her faktisk er Flea – bassisten fra Red Hot Chili Peppers.

Fingeravtrykkslesere

I filmen blir Martys kjæreste Jennifer lagt i søvn med en fremtids-gadget av Doc Brown, og plasser pent bak noen søppelkasser i påvente av at oppdraget er utført. Etter hvert finner politiet henne og tar henne med hjem til Jennifers hus, det vil si fremtidens Jennifer. For å komme inn må tommelen hennes scannes på døra, og siden hun og fremtidens Jennifer er samme person går det selvfølgelig helt fint.

iphone_6_16gb_silver_olast-29841689-1

Fingeravtrykksleseren er enkel å se nederst på iPhone 6.

I dag finner du fingeravtrykksscannere på en rekke enheter, som f.eks. iPhone 6, iPad, Nexus 5X, Galaxy S6 og mange flere – men enda må du nok vente på å kunne åpne døra bare med fingeravtrykket.

Droner

Det er ikke kjempemange droner med i filmen, men på et sted kan vi se en hund som blir geleidet på tur av en drone, i tillegg til et nyhetskamera som kommer flyvende for å dekke begivenheter. Vi har i hvert fall fått droner i virkelighetens 2015, men om de kan brukes så bredt som det vises i filmen er vel ikke helt riktig. Likevel finnes det jo en smarting her og der, og Jeff Myers har laget en video av hvordan hunden hans blir geleidet rundt i nabolaget ved hjelp av en drone.

807449_4

En av de bedre dronene du faktisk kan få kjøpt i butikk er kanskje DJI Phantom 3. Den bør nok ikke brukes til å gå tur med hunden din, men den vil kunne gi deg noen helt utrolige bilder.

3D

Mens Marty snubler seg gjennom 2015-tallets versjon av byen Hill Valley ender han på et tidspunkt utenfor en kino, eller Holomax som det kalles. På kinoen vises Jaws 19, regissert av den faktiske sønnen til Steven Spielberg, Max Spielberg. Nå har vi aldri fått mer enn 4 Jaws filmer, og Jaws 3 som var en 3D-film hadde allerede vært ute i 6 år når Back to the Future Part 2 kom ut. Likevel har 3D blitt enda mer populært nå enn det var da, og selv om ikke Jaws kom i nærheten av 19 filmer, så har i hvert fall Saw-serien gjort det. Med sine syv filmer og lignende navn var det i hvert fall ikke langt unna.

3D får du i dag enkelt i stua med en 3D-kompatibel TV.

Virtuell virkelighet

Under middagen i fremtidens Hill Valley er McFly-familien opptatt med hver sine ting. Blant annet er virtual-reality-briller mye brukt, og selv om det ikke har blitt så kjent enda så er virtual reality på vei inn i våre hjem. I Norge får du blant annet kjøpt Samsung Gear VR, som er utviklet med hjelp fra Oculus – selskapet som så og si restartet interessen for virtual reality. Dersom du synes prisen for de er for drøyt så kan du kjøpe brillene fra Googles prosjekt, Google Cardboard. De er lagd av papp, og koster bare 50 kroner.

samsung-gear-vr-galaxy-s6s6-edge-frost-hvitt

Prinsippet med begge brillene er det samme: Mobilen puttes inn i holderen, og en app på mobilen simulerer virtual reality for deg.

Ting som ble spådd, men ikke ble noe av

Selvtilpassende og tørkende jakke

Jakka Doc Brown gir til Marty når de kommer frem til fremtiden, eller tilbake…eller hvordan det nå var…Uansett, jakka er kanskje ikke spesielt pen, men funksjonell er den. Noe tilsvarende har vi ikke fått, og de mest innovative og nyskapende jakkene i dag er det mest på grunn av stoffet de er laget av. Smartjakker er på vei, men foreløpig er det ingen merker som har utmerket seg.

Sko som knyter seg automatisk

Med unntak av svevebrettet, en flyvende bil og den selvtørkende jakka så er nok skoene til Marty McFly en av de tingene flest ønsker seg fra filmen. Dessverre har vi aldri kommet noe nærmere til å få sko av denne typen i salg. Likevel skal visstnok Nike jobbe med å få ut sko til salgs som minner om Martys sko, i sammenheng med jubileumet.

Flyvende biler

Heller ikke spådommen om flyvende biler har slått helt til som i filmen. Akkurat som science-fiction-bøker fra tiår tilbake spådde den flyvende bils inntog, så har også Back to the Future bommet på dette. Men det er ikke så langt unna likevel. Den 17. mars i år kunne TV2 melde at verdens første flyvende bil kanskje bare er 2 år unna, men den ligner fortsatt mistenkelig på et fly.

Dobbelt-slips

Selv om det var oppfinnsomt må vi nok slå fast at Marty McFlys valg av dobbeltslips i 2015 glimrer med sitt fravær.

Svevebrett

Sist, men ikke minst: the hover board. Alle skulle så forferdelig ønske at et svevebrett likt det Marty McFly bruker i filmen eksisterte, men dessverre finnes det ikke en versjon noen av oss kan kjøpe enda. Lengst har selskapene Hendo og Lexus kommet, og begge ser ut til å ha blitt laget med samme teknologi. Sjekk ut Lexus sitt:

Svevebrettene behøver et metall-dekke for å sveve, og noe av innmaten bruker såkalte «superconductors» strømledere som må kjøles ned til svært kalde temperaturer.