- Kommersiell markedsføring -

Synes du det er en spennende tanke å bo i et smarthus? Eller aner du ikke hva vi snakker om? Her får du vite hva et smarthus egentlig er.

Å gjøre hjemmet ditt litt smartere kan du enkelt gjøre selv. Begynn i det små med enkle og rimelige dingser. Etterhvert som huset eller leiligheten blir smartere, kan du skaffe deg mer avanserte komponenter.

Denne artikkelen hjelper deg i gang ved å anbefale gode og rimelige løsninger. Følg de enkle rådene våre, så er du godt i gang med ditt eget smarthus-prosjekt.

Bildet over: Et smarthus styrer og overvåker du digitalt

Enklere enn du tror

Ved første øyekast kan smarthus-markedet virke uoversiktlig og til og med litt kaotisk. Det finnes mange ulike produsenter på markedet, og alle har sine egne løsninger.

Mange er for eksempel usikre på hvilket system de skal satse på. Skal du velge Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Nest, IKEA Trådfri eller Philips Hue? Svaret er veldig enkelt: Det er hipp som happ!

Alle de nevnte produktene (og mange, mange andre) baserer seg nemlig på den såkalte ZigBee-standarden. Det betyr at utstyret «prater sammen» og kan brukes om hverandre. Du kan for eksempel anskaffe lysstyring fra Philips Hue, stemmestyring med smarthøyttaleren Google Home, lyspærer fra IKEA og overvåkingskameraer fra Nest.

Bildet over: Overvåkingskameraer fra Nest

Ferdige smarthusløsninger

Det finnes mye standardløsninger på markedet, og det er både rimeligst og enklest å ta utgangspunkt i noen av de mange løsningene på markedet som gir deg fiks ferdig smarthus. I denne artikkelen har vi sett nærmere på løsninger fra Elektroimportøren fra produsentene Nest, Philips, Eaton, Fibaro, Osram, Nexa, Defa og Home Control.

Kort fortalt kan du gjøre hjemmet ditt smartere på følgende områder:

Styre smarthuset med stemmen

Oktober 2018 lanserte Google sin smarthøyttaler Google Home med norsk tale. Denne smarthøyttaleren lar deg styre alle «smarte» enheter i hjemmet med din egen stemme.

Har du kanskje mer lyst på Amazon Alexa eller Apple Homepod? Ikke noe problem — disse to smarthøyttalerne er også ZigBee-enheter og kan derfor brukes i smarthjemmet ditt om hverandre.

Her kan du lese mer om Google Home og Google Home Mini.

Bildet over: Google Home

 

Styre belysning

Lysstyring er kanskje det første man tar tak i når man har lyst til å gjøre huset smartere. Lysstyring går ut på å få full kontroll over belysningen, både ute og inne. Du kan lage helt nye stemninger i huset ditt ved å «male» interiøret med lys.

Et smarthus kan ta hensyn til soloppgang og solnedgang, tid på døgnet, bevegelse i rommet og lyssensorer.

Kom fort i gang med lysstyring: Philips Hue er et personlig system for trådløs belysning. Les mer her.

En stor fordel med Philips Hue, er at det er et ZigBee-knutepunkt. Dette kan derfor brukes til å styre alt annet ZigBee-utstyr.

Bildet over: Philips Hue bruker du for å tilpasse belysningen til situasjonen

Styre oppvarming

Mesteparten av strømmen går med til å varme opp vann og luft i huset. Derfor ligger det en betydelig besparelse i å styre oppvarming av boligen. Et smarthus styrer alt fra varmekabler, varmepumper, panelovner, sentralfyr, radiatorer og vannbåren varme. Her er det mye penger å spare.

Kom fort i gang med varmestyring: Anskaff Wi-Fi-baserte panelovner. Disse kan du fjernstyre med en app på telefonen din. Det er mye penger å spare på å la ovnene gå på «sparebluss» når ingen er hjemme i boligen, samt på nattestid.

Bildet over: Panelovn med Wi-Fi gjør det enkelt å spare penger.

Overvåke og styre tilgang til huset (innbrudd)

Tilgangskontroll består av smartlås, videoringeklokke og videoovervåking.

Hva skal skje dersom noen beveger seg ute i hagen, midt på natten? Smarthuset registrerer bevegelser, skrur på lys innvendig og lyskastere utvendig, sender beskjeder til mobiltelefonen din og starter overvåkingskameraer etter bestemte regler.

Kom fort i gang med smartlås: Danalock Smartlås er en avansert dørlås som lar deg låse og låse opp døren via mobilen.

Kom fort i gang med videoringeklokke: Google Nest tilbyr videoringeklokke som viser hvem som ringer på, uansett hvor du befinner deg.

Kom fort i gang med videoovervåking: Google Nest tilbyr startpakker med overvåkingskameraer til både innendørs og utendørs bruk.

Tips: Google Nest har satt sammen en avansert sikkerhetspakke med to Nest røykvarslere, to overvåkingskameraer til innendørs/utendørs bruk og en videoringeklokke. Les mer om denne sikkerhetspakken her.

Bildet over: Tilgangskontroll fra mobiltelefonen din.

Overvåke branntilløp

Røykvarslere har blitt mye smartere de senere årene. De kan kommunisere med hverandre, snakke, sende meldinger til mobiltelefonen din og varsle på ulike måter.

Tips for å komme fort i gang med smarte røykvarslere: Google Nest er smarte røykvarslere. Du kan kjøpe ferdige brannvarslerpakker på tre eller fem røykvarslere.

Bildet over: Røykvarsleren Google Nest montert på veggen

Styre musikk

Styr musikken i hvert rom eller i hele huset med én app.

Tips for å komme fort i gang med styring av musikken: Google Chromecast Audio Wi-Fi kobler sammen digitale musikkilder og det eksisterende, analoge stereoanlegget ditt.

Bildet over: Google Chromecast Audio Wi-Fi

 

Styre streaming og TV

Send video til TV-er eller monitorer over hele huset.

Tips for å komme fort i gang med streaming: Apple TV eller Google Chromecast. En datamonitor kan fungere som en fullverdig TV hvis du kobler en Google Chromecast til monitoren.

Hvis du har en 4K-TV eller 4K-monitor, må du bruke Apple TV 4K eller Google Chromecast Ultra.

Bildet over: Google Chromecast montert på TV

 

Fjernstyre andre boliger («ring hytta varm»)

Tradisjonelt har «ring hytta varm»-løsninger vært en fjernstyrt bryter med SIM-kort som man slår av og på med SMS-meldinger. Det har vært en «gammeldags» varmeovn tilkoblet bryteren.

Har du installert internett på hytta, kan du løse dette problemet mye mer elegant: En Wi-Fi-panelovn koblet til nettet lar deg fjernstyre temperaturen fra hvor som helst. Når du ikke er på hytta, kan for eksempel temperaturen være 12 grader, slik at du unngår at rør fryser og sprekker. Dagen før du ankommer hytta, kan du sette temperaturen til behagelige 23 grader.

Tips for å komme fort igang med «ring hytta varm»: Har du ikke internett på hytta, har Defa Base Unit DIY det du behøver for å komme fort i gang. Har du internett på hytta, holder det lenge med en panelovn med wi-fi.

Bildet over: Med internett på hytta, kan du både overvåke og styre strøm, lys og mye annet