Vi har samlet noen av de mest populære lekene som har vært de siste tiårene. Spesielt kanskje de som har blitt borte (altså ikke Star Wars-figurer som det bare kommer flere og flere av. Heldigvis).
Hvor mange av disse har du et forhold til?
He-Man and the Masters of the Universe
Disse lekefigurene kom på markedet i 1982 i USA, faktisk året før tegnefilmserien begynte å gå. Selv om mange har hørt om serien så ble den kun produsert i årene 1983-1985. Det ble laget totalt 130 episoder, og showet var et av de mest populære på 80-tallet.
Fan? Da er vel denne noe for deg…
WWF Wrestling-figurer
Det er ikke mange «sporter» hvor man kan lage lekefigurer, og de er mer overdrevne enn – ja – Masters of the Universe, men wrestlingfigurene var det. I 1990 kom de på markedet, og ble solgt i fire år.
Popples
Disse dukkene kom midt på 80-tallet, og fikk også en tegnefilmserie. En serie som nå har dukket opp igjen, i ny versjon, på Netflix!
Castle of Illusion Starring Mickey Mouse
Dette spillet har en spesiell plass i hjertet til svært mange. Spillet kom til Sega Mega Drive i 1990.
Furby
Denne leken kom i 1998, og i løpet av de tre første årene ble over 40 millioner solgt verden over. Disse snakkene robotdukkene ble oversatt til over 24 språk. I 2012 prøvde man å lansere dukkene på nytt, men uten særlig suksess.
Robotlekene man kjøper nå er litt mer avanserte
Kålåkerdukkene
Det virkelige navnet var Cabbage Patch Kids, og de første dukkene kom til salgs i USA i 1982, og ble raskt enormt populære. Dukkene ble laget av en 21 år gammel kunststudent som kalte seg Xavier, og ble først solgt direkte til sykehus. Senere ble dukkene med sine bollekinn populære i veldig mange pikerom verden over. De ble faktisk så populære at man rett og slett ikke klarte å produsere nok av dem…
Dukkene selges fortsatt:
Garbage Pail Kids
Disse politisk ukorrekte kortene kom på markedet i 1985, og var en parodi på kålåkerdukkene. Suksessen for parodien var enorm, og disse garbage-kortene som de ble kalt i Norge solgte som varmt hvetebrød. Faktisk så mye at det kom en film i 1987! Ikke en spesielt god film, kan sies. Kortene ble produsert fram til 1988.
View-Master
Dette ble opprinnelig laget for å fremme turisme, men kom som en leke i 1969. I Norge ble det populært utover på 70-tallet, blant annet med Disneyfigurer. Leken ble produsert fram til 2009. Nå vil snart merkevarenavnet dukke opp igjen som virtual reality-briller. Selvfølgelig nok.
Imens kan du leke deg med disse VR-brillene til 49 kroner
Keypers
På 80-tallet kom disse dyrene som jenter, som oftest, kunne gjemme diverse ting i. Var særdeles populære, og litt magiske siden man aldri visste hva som var i dem fram til tidlig 90-tall.
RomLego
Hvorfor dette er borte kan ingen forklare oss. INGEN! Misforstå oss rett, Lego har kule ting nå også altså…
Playmo (Playmobil)
Denne tyske leken ble funnet opp i 1971, men ble ikke markedsført og solgt før i 1975. I Norge ble playmo, som alle kalte det, svært populært blant barna som vokste opp på 70-tallet. Kanskje spesielt de barna som hadde fedre (som det stort sett var) som hadde forretninger i Tyskland. Lego og Playmo var litt enten eller, og det var litt som Kiss og Abba. Man kunne nesten ikke like begge deler.
Pog
Dette spillet hadde en kort periode med ekstrem popularitet i Norge, omtrent fra 1994 til 1997. I USA var dette greia fra tidlig 90-tall. Man tror spillet enten stammer fra Hawaii fra tidlig 1900-tallet, eller enda tidligere fra Japan. Spillet ble etter hvert mindre populært og forsvant helt.
Nintendo Game&Watch
Du vet at Super Mario egentlig dukket først opp i Donkey Kong på arkade, men for flest nordmenn på en spillmaskin som over (muligens den med to skjermer). De første dukket opp i 1980, og de ble produsert fram til 1991. Det første spillet som kom var et sjongleringsspill som het Ball. Donkey Kong kom i 1982.
Hva med disse?